Veelgestelde vragen over de veiligheidsmaatregelen

Zowel de overheid als de VUB doen maximale inspanningen om de veiligheid op de campussen te waarborgen. In acute crisissituaties komt een crisisteam bijeen, die de gepaste beslissingen neemt en communiceert via VUBToday.

Sinds de aanslagen in Parijs patrouilleren ordediensten zowel op als rond de campussen. De VUB zorgt zelf ook voor extra bewaking in functie van de noden.

Verder worden onder andere de volgende maatregelen getroffen:

  1. De nummerplaatherkenning op campus Etterbeek blijft ingesteld. Voor campus Jette blijft de bestaande toegangscontrole behouden.
  2. Er is extra bewaking  ingezet die langs de verschillende universiteitsgebouwen en langs de studentenhomes zal patrouilleren.
  3. Op Infopunt Studenten zijn badges verkrijgbaar om de studenten- of personeelskaart te afficheren.

VUB'ers met vragen of bezorgdheden over de situatie kunnen bellen naar 02-629 20 10.

Houd ook VUBtoday.be in het oog voor de meest up-to-date informatie.

VUBtoday is dé infobron in crisissituaties. Je vindt er dan een overzicht van voorzorgsmaatregelen.

VUB'ers of verwanten met vragen of bezorgdheden over de situatie kunnen altijd terecht bij infopunt op het nummer 02/629.20.10.

Houd ook VUBtoday.be in het oog voor de meest up-to-date informatie. Dit is de centrale plek voor informatie die ook wordt gedeeld in de sociale media en op MY.VUB.

Je kan je inschrijven voor de SMS Alert.

Laat je niet misleiden door berichtgeving in de nieuwsmedia. Deze kan, zoals op 22 maart, foutief zijn. Vertrouw op de info rechtstreeks van VUB.

Een van de veiligheidsmaatregelen tijdens een crisissituatie is dat een deel van toegangen zullen gesloten blijven.

Tijdens crisissituaties zoals in november 2015 en maart 2016 komt er onmiddellijk een crisisteam samen, dat de gepaste maatregelen neemt afhankelijk van de situatie en de informatie van overheden. Dit houdt onder meer in dat bepaalde toegangen worden afgesloten. Deze informatie hangt dan op de betreffende deuren.

Het communicatiekanaal bij een crisissituatie is VUBtoday.be. Daar vind je de meest up-to-date informatie. Je kan altijd informatie verkrijgen bij Infopunt.

 

Een nieuwe studentenkaart kan je verkrijgen bij het Studenten Administratie Centrum. Een nieuwe personeelskaart bij de personeelsdienst.

In bepaalde situaties kan je voor toegang tot de gebouwen een studenten- of personeelskaart nodig hebben. Infopunt verdeelt gratis houwtouwen ('lanyards') en badges om deze altijd zichtbaar te tonen.

Enkel Studenten Administratie Centrum en de personeelsdienst kunnen de nodige kaarten of attesten aanleveren.

Je kan ten allen tijde met de wagen uit de parking rijden. Inrijden hangt af van de genomen maatregelen. Volg hiervoor steeds VUBToday.

In Etterbeek kan je via nummerplaatherkenning op de campus. In Jette met een badge. In alle andere situaties bel je aan om toelating te vragen aan de bewaking. Lees meer.

Indien je wel op de campus geraakt, maar niet in het parkingsgebouw, kan je eveneens aanbellen. De bewaking kan je dan toegang verlenen.

In bepaalde crisissituaties kan een bepaalde parking gesloten worden voor inrijdend verkeer. Het kan ook zijn dat de parking open is, maar dat de toegangen tot de gebouwen vanuit de parkings gesloten zijn. Dit wordt dan geafficheerd. Je verlaat de parking via de inrit en wandelt om het gebouw heen.

Als je auto in de parking staat, kan je steeds buitenrijden via een druk op de knop aan de poort.