Studievaardigheden

Studeren aan de universiteit vergt heel wat aanpassing en zelfstandigheid. Je moet niet alleen nadenken over je studiemethode, maar ook een goede organisatie en planning bepalen mee je studiesucces. Met vragen hierover kan je individueel terecht bij een van onze medewerkers via het SBC-contactpunt. Kies je ervoor om samen met medestudenten te werken aan je studievaardigheden, schrijf je dan in voor een training.

Vind je in onderstaande opsomming je ding niet? Geen probleem, waarschijnlijk kunnen we je toch verder helpen. Ook individuele begeleiding is mogelijk. Neem contact op met onze medewerkers via het SBC-contactpunt.

 

Voorkennis

Als je net gestart bent met een opleiding, dan kom je er misschien achter dat je te weinig voorkennis hebt om de leerstof te begrijpen. Voor bepaalde vakken kan een studiebegeleider je helpen om je voorkennis bij te schaven. Zo start je goed voorbereid je studie.

Ook als je pas in de loop van het jaar merkt dat je voorkennis tekort schiet, kan je terecht bij de studiebegeleiders voor individuele begeleiding.

Studieplanning

De stap naar het hoger onderwijs is niet vanzelfsprekend. Een goede studieplanning kan hierbij helpen. Goed plannen kan je leren, en met enkele concrete tips heb je het vast snel onder de knie. Bovendien kan het je helpen om uitstelgedrag aan te pakken.

Actief en strategisch studeren

We willen je helpen om zelfstandig te leren. Daartoe reiken we je een actieve studiemethode aan: je leerstof oriënterend verkennen, schema’s maken, memoriseren, … Denk na over je eigen leerproces. Zo ontwikkel je – indien nodig - andere ideeën over een actieve studieaanpak.

Uitstelgedrag

Schuif je die taak steeds maar voor je uit? Weet je niet waar te beginnen om je masterproef te schrijven? We helpen je om de oorzaak van je uitstelgedrag aan te pakken.

Lessen volgen en nota's nemen

Deelnemen aan een interessante discussie met je prof in het hoorcollege, de slides lezen en begrijpen, én nota’s nemen! Lessen volgen is een hele kunst.

Motivatie

Je voelt de moed in je schoenen zinken. Is deze opleiding nog wat ik ervan verwacht had? Kan ik dit wel? Is de fut eruit en weet je niet hoe je jezelf weer gemotiveerd krijgt?

Studietips

Wil je begeleiding rond deze thema's, neem dan contact op met Contactpunt SBC