Examens

De examens zijn voor heel wat studenten een stressvolle periode. Hoe kan je dit in goede banen leiden? Naast het tijdig starten met instuderen zijn er vóór en tijdens de examens ook een aantal vaardigheden waarmee je je vertrouwd moet maken.

Met vragen over deze thema's kan je individueel terecht bij een van onze medewerkers. Je kan hen contacteren via het SBC-contactpunt. Kies je ervoor om samen met medestudenten te werken aan je examenvaardigheden, schrijf je dan in voor een workshop.

Vind je in onderstaande opsomming je gading niet? Geen probleem, waarschijnlijk kunnen we je toch verder helpen.

Vakinhoud

Examens zijn een middel om te testen of je wel de vereiste kennis en inzicht hebt verworven. Voor vragen over de vakinhoud kan je steeds terecht bij je docent en/of assistent. In de periode net voor de examens kan je nog een laatste vraag stellen op de blokpermanenties.

Examenplanning

Maak je examenplanning al voor de eigenlijke blokperiode start. Aan de hand van je inventaris van de opleidingsonderdelen, verdeel je de geschatte tijd die je nodig zal hebben om alles in te studeren in je rooster. Vergeet ook niet om tijdens je examen de tijd goed te bewaken.

Actief en strategisch studeren

We willen je helpen om zelfstandig te leren. Daartoe reiken we je een actieve studiemethode aan. Maak je leerstof ‘blokklaar’ voor de start van de examenperiode, zodat je je daarna kan concentreren op het memoriseren.

Examenvormen

Zorg ervoor dat je op voorhand weet welke examenvorm je docent zal gebruiken: multiple choice, open vragen, oefeningen... Gebeurt de afname mondeling of schriftelijk? Maak je hiermee vertrouwd door voorbeeldexamens op te lossen.

Heb je binnenkort een meerkeuze-examen? Bekijk dan zeker onderstaand filmpje!

Motivatie

Na een slecht examen kan het wel eens gebeuren dat je wat minder gemotiveerd bent om verder te studeren. Je voelt de moed in je schoenen zinken. De juiste techniek zal je helpen jezelf te stimuleren om verder te gaan.