Over studentenorganisaties

Door de rijkdom aan studentenorganisaties krijg je de unieke kans op een zuivere win-winsituatie: je rot amuseren én groeien als persoon.

We kunnen de studentenorganisaties in een paar groepen onderverdelen:

  • Facultaire en vakgroepspecifieke verenigingen
  • Regionale verenigingen
  • Maatschappelijke en culturele verenigingen
  • Politieke en economische verenigingen

Buiten deze vier groepen is er ook de overkoepelde studentenorganisatie (BSGgtgv), de studiekring Vrij Onderzoek en een studententijdschrift (de Moeial).

Vind jouw studentenorganisatie

Facultaire & vakgroepspecifieke Regionale

Maatschappelijke & culturele Politieke & economische

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

overzicht studentenorganisaties

BRUSSELS STUDENTEN GENOOTSCHAP – geen taal geen vrijheid

Het Brussels studenten genootschap - geen taal geen vrijheid (BSGgtgv of kortweg BSG) is het overkoepelende orgaan van de studentenorganisaties. Het vertegenwoordigt ze tegenover de academische overheid en bevordert een vlotte wederzijdse communicatie. Ook de verdeling van de subsidies verloopt via hen. Daarnaast beheren ze verschillende faciliteiten (o.a. de BSG-zaal) ter ondersteuning van de studentenverenigingen. 

Een overzicht van alle erkende studentenorganisaties, activiteiten en BSG-diensten vind je op de BSG-website.

STUDIEKRING VRIJ ONDERZOEK

De studiekring Vrij Onderzoek is een studentenvereniging die het grondprincipe van de VUB – het "vrij onderzoek" – uitdraagt en uitdiept. Vrij onderzoek staat voor de oprechte bereidheid om elke wereldbeschouwelijke of morele stellingname te verlaten voor iets nieuws en beter, eens daarvoor sterke rationele argumenten zijn ontdekt.

Concreet organiseren ze allerhande activiteiten, bijv. lezingen en debatten, waarin het principe van het vrije onderzoek centraal staat. Elke VUB-student is welkom!
Elke maandagavond van het academiejaar: vergadering om 20u gevolgd door vrije discussie en algeheel boeiend en gezellig samenzijn.

Triomflaan 35 (boven het OSD), 1160 Oudergem-Brussel
stkvo [at] vub [dot] ac [dot] be
www.facebook.com/vrijonderzoek/

STUDENTENTIJDSCHRIFT: DE MOEIAL

De Moeial is het onafhankelijke studententijdschrift van de VUB. Het tijdschrift wordt maandelijks gratis verdeeld over de campussen van Etterbeek en Jette. Je kan de artikels ook online raadplegen.

De redactie bestaat geheel uit vrijwilligers en is continu op zoek naar studenten om hun team te versterken. Kriebelt je pen? Ben je gebeten door wat zich in en rond onze universiteit afspeelt? Of wil je het maken van een tijdschrift eens van A tot Z meemaken? Kom dan zeker eens langs op de wekelijkse redactievergadering, elke woensdag om 20u in het redactielokaal.

Triomflaan 35, 1160 Oudergem-Brussel
redactie [at] demoeial [dot] be
www.facebook.com/deMoeial