Auteursrechten

Als je met jouw vereniging een activiteit organiseert waarbij muziek gespeeld wordt, is de kans groot dat je auteursrechten moet betalen. Idemdito wanneer je voor je affiche een ‘beschermde’ afbeelding gebruikt, of een recente theatertekst. We leggen je hierbij uit wie wat moet betalen. 

SABAM: 

SABAM is de bekendste auteursmaatschappij, deze int en verdeelt het loon voor auteurs en componisten. Je wordt geacht te betalen wanneer je gebruik maakt van beschermde muziek buiten familie- of schoolverband zoals bij theater- of dansvoorstellingen, muziek op een fuif, gebruik van achtergrondmuziek, optredens van groepen die aangesloten zijn bij SABAM en bij optredens van covergroepen. 

Je moet geen vergoeding aan SABAM betalen bij educatieve activiteiten, bij werken die niet meer beschermd zijn (+70 jaar oud), bij optredens van groepen die eigen nummers spelen en niet aangesloten zijn bij SABAM én bij muziek in huiselijke kring. 

Meer informatie vind je op www.sabam.be

BILLIJKE VERGOEDING: 

De Billijke Vergoeding is de vergoeding die moet betaald worden voor het gebruik van het muziekrepertoire van de uitvoerende artiesten en muziekproducenten op een publiek toegankelijke plaats. Voor livemuziek moet geen Billijke Vergoeding betaald worden, maar wel als je voor of na het optreden opgenomen muziek afspeelt. 

Als jouw activiteit plaatsvindt in een zaal, informeer je best eerst bij de zaaluitbater of hij het jaarforfait betaalde.
Meer informatie vind je op www.bvergoed.be 

SEMU: 

SEMU is de erkende Belgische beheersvennootschap voor de muziekuitgevers. 

Kopiëren of publiceren van bladmuziek en liedteksten kan enkel met de toestemming van de eigenaar (meestal de componist). Omdat het niet altijd eenvoudig is om te achterhalen wie de eigenaar is werd SEMU opgericht. Als je het recht wil krijgen om bladmuziek of een liedjestekst te kopiëren of publiceren, dan kan je een regeling treffen met SEMU. 

Meer informatie vind je op www.semu.be

AANVRAGEN: 

SABAM: minimum 10 dagen vóór de datum van de activiteit. 
Billijke Vergoeding: minimum 5 werkdagen vóór de datum van de activiteit. 
SEMU: licentieovereenkomst afsluiten met SEMU. 

 

VUB-SPECIFIEK:

Het is de organisator die verantwoordelijk is voor het handelen conform de wetgeving inzake auteursrechten. Omwille van het grote aantal activiteiten zijn er echter jaarcontracten afgesloten met SABAM en de Billijke Vergoeding. Deze gelden onder bepaalde voorwaarden in de

  • BSG feestzaal
  • Lounge-Bar 1050
  • Basic Fit Lounge 1090 (enkel indien je tevreden bent met de Basic Fit achtergrond muziek)
  • Opinio
  • Complex

Het blijft echter steeds de verantwoordelijkheid van de organisator zich bij de uitbaters goed te informeren waarvoor het jaarcontract precies van toepassing is.

Voor de overige feestruimtes, de tent, Tempus, BOJ-zaal…  dien je zelf tijdig het initiatief te nemen om in regel te zijn.

 

Auteursrecht in de digitale omgeving: Kies voor het legale aanbod

Muziek beluisteren, films bekijken, boeken of kranten lezen, je kan het allemaal digitaal en legaal. Simpel en gemakkelijk, zonder juridische kopzorgen. En nog zoveel andere dingen zijn mogelijk.   Of het nu gaat om de aankoop van een e-book, het streamen van muziek op uw smartphone, het lezen van een krant of tijdschrift op uw tablet, of het bestellen van een documentaire, film of het nieuws via digitale tv: het kan allemaal legaal.  En vaak tegen een voordelige prijs.  Soms kan het zelfs gratis, al dan niet gefinancierd met reclame-inkomsten. Handige wegwijzer naar gratis foto’s is deze: http://www.gratisfotodownloaden.be/  Bij Google’s zoeken op afbeeldingen kan je bvb in de instellingen kiezen om te filteren op gedeeld, zelfs commercieel gebruik.

Legale onlineplatformen bestaan al langer, maar zijn vandaag de dag echt wel beschikbaar, gemakkelijk toegankelijk en betrouwbaar. En het aanbod blijft groeien.

Auteurs, artiesten en producenten investeren veel creativiteit, tijd en geld in hun werken en prestaties. Zij verdienen daarvoor dan ook het nodige respect, en een gepaste vergoeding.

Het auteursrecht geldt eveneens op internet.

Lees meer over

 Auteursrechten

 http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen/Intellectuele_Eigendom/auteursr...