Studentenadministratie voor studenten met een gecombineerde inschrijving

Inschrijven

 • Nieuwe VUB-student

 • Je moet je eerst thuis aanmelden voor beide programma's. Bekijk de onderstaande info.
 • Nadat je toelating hebt verkregen voor beide programma's kan je langskomen op de campus om je inschrijvingen te voltooien. Maak een afspraak >>>

Voor je eerste opleiding

Meld je aan voor je eerste opleiding in de online aanmeldingsapplicatie en voltooi deze aanmelding.

Voor je tweede opleiding

 1. Ga terug naar (of verder in) de online aanmeldingsapplicatie.

 2. Klik op de startpagina op 'nieuwe aanmelding' en bevestig de eerder ingegeven informatie.

 3. Selecteer op de pagina 'programmakeuze' bij 'programmakeuze' 'dit is een aanmelding waarbij ik inschrijvingen in diplomacontracten wil combineren'.

 4. Kies bij 'programmakeuze' de tweede opleiding die je wilt volgen en voltooi ook deze aanmelding.
 • Huidige VUB-student

Wanneer je twee opleidingen tegelijkertijd wilt volgen ga je als volgt te werk. 

 1. Je ontvangt een e-mail van de Onderwijs- en Studentenadministratie wanneer je je kan herinschrijven voor je huidige opleiding, de basisopleiding. Je doet de her-inschrijving voor de basisopleiding in de Selfservice Studenten. Log hiervoor in met je NetID en paswoord.
 2. Zodra je her-inschrijving in orde is en je dus ingeschreven bent voor het komende jaar, meld je je aan voor de opleiding die je ook wilt volgen in de Selfservice Studenten.
 3. Tijdens het aanmelden voor je nieuwe opleiding kies je op de pagina 'programmakeuze' bij 'programmakeuze' voor 'dit is een aanmelding waarbij ik inschrijvingen in diplomacontracten wil combineren'.

Studentenkaart en inschrijvingsgetuigschriften

Ook als je bent ingeschreven voor twee opleidingen ontvang je één studentenkaart. De basisopleiding wordt vermeld op je studentenkaart.

Voorbeeld: als je bent ingeschreven voor het voorbereidingsprogramma en de master, wordt het voorbereidingsprogramma vermeld op je studentenkaart.

Inschrijvingsgetuigschriften

Je ontvangt standaard inschrijvingsgetuigschriften voor de basisopleiding die je volgt. Inschrijvingsgetuigschriften van de bijkomende opleiding moet je online aanvragen want deze worden niet standaard opgestuurd.

Voorbeeld: als je bent ingeschreven voor de bachelor en de master, ontvang je alleen getuigschriften voor de bachelor.

Studiegeld

Vast en variabel bedrag

Je betaalt slechts eenmaal per academiejaar het vaste gedeelte van het studiegeld. Voor de berekening van het studiegeld worden de inschrijvingen van een student voor één of meerdere opleidingen en voor één of meerdere opleidingsonderdelen onder diploma - en creditcontract dan ook beschouwd als één inschrijving. Alle studiepunten worden hiervoor dus samengeteld.

Beurstariefstudenten

EER beurstariefstudenten die in 2016-2017 een bijkomende inschrijving nemen, betalen als studiegeld een vast bedrag van € 105 en een variabel bedrag van €0. Gezien het vaste bedrag slechts 1 maal per jaar verschuldigd is, betalen beursstudenten in de praktijk dus geen bijkomend inschrijvingsgeld voor een bijkomende inschrijving.

Voor niet-EER beurstariefstudenten gelden de volgende bedragen: € 230,00 vast plus € 11,00 variabel (= per credit).

Afwijking van de algemene regel

In afwijking van de algemene regel worden de inschrijvingen in de volgende opleidingen steeds beschouwd als afzonderlijke (dus niet als bijkomende) inschrijvingen:

 • inschrijvingen voor master - na - masteropleidingen
 • inschrijvingen voor een doctoraat 
 • inschrijvingen voor een postgraduaat 
 • inschrijvingen onder een examencontract met het oog op het behalen van credits
 • inschrijvingen onder een examencontract met het oog op het behalen van een diploma