Duurzame voeding in het restaurant

Duurzaamheid is één van de kernwaarden van de Vrije Universiteit Brussel. Het restaurant wil hierin een voortrekkersrol opnemen.

Hierbij streeft het in haar aanbod naar:

 • gezonde, ecologisch verantwoorde en betaalbare maaltijden met minder dierlijke eiwitten;
 • deelname aan eerlijke & lokale handel van seizoensgebonden producten;
 • een bewustmaking van haar bezoekers;
 • energiebesparing en afvalvermindering in haar dagelijkse werking.

Dagelijks ontvangt het restaurant ongeveer 4000 mensen, waarvan er 1500 een warme maaltijd eten. Een groot deel van onze ecologische voetafdruk is het gevolg van wat we eten. Om de totale voetafdruk van de universitaire gemeenschap te beperken, zijn duurzaamheidsmaatregels rond voeding dus erg belangrijk. Dit gaat van de gebruikte producten in het restaurant tot afvalverwerking.  

Het restaurant hanteert de volgende duurzaamheidsmaatregels rond voeding:

Wat kan je zelf doen om bij te dragen aan de duurzaamheid van het restaurant?

Veggie en soja

Op campussen Jette en Etterbeek

Om een kilogram dierlijk eiwit te produceren zijn er meerdere kilo’s plantaardige eiwitten nodig. De gewassen waaruit deze plantaardige eiwitten worden gehaald, leggen veel beslag op de beschikbare landbouwgrond en worden over enorme afstanden vervoerd.

Daarnaast vereist veehouderij ook het gebruik van een enorme hoeveelheid kunstmeststoffen en water. Voor de productie van één liter koemelk is maar liefst 1000 liter water nodig, tegenover 200 liter water voor de productie van een liter sojamelk.

Tenslotte is er ook nog het effect van de grote hoeveelheden lachgas, methaan, fosfor, zware metalen, stikstof en ammoniak die vrijkomen tijdens de levenscyclus van een melkkoe.

Naast een gezond en lekker alternatief voor vlees en vis, kan een dieet op basis van plantaardige producten zoals granen, peulen of soja dus een enorm groot verschil maken bij het beperken van onze (water)voetafdruk per kilogram geproduceerd voedsel.

Door dagelijks een ruime keuze aan vegetarische opties aan te bieden kunnen studenten en personeel kennis maken met vleesvervangers zoals tofu, tempeh en seitan. Ondertussen is gemiddeld 20% van de geserveerde maaltijden in het VUB-restaurant vegetarisch.

Bij langere campagnes (Dagen Zonder Vlees) wordt elke dag 25% veggie gegeten.

Duurzame vis

Op campus Etterbeek

Door vis met het blauwe MSC-keurmerk aan te bieden, zet het restaurant vis op de kaart waarvan ze zeker weten dat ze uit een duurzame visserij komt.

Geen visserij die bijdraagt aan overbevissing, maar waarbij de schade aan het leven in de zee zo klein mogelijk is en waarvoor goede beheersregels gelden.

 

De in het restaurant aangeboden kweekvis (bv. zalm) is afkomstig van meer duurzame aquacultuur die de   ASC-certificering met succes doorstond. Deze houdt onder meer in dat de wilde fauna rond de kwekerij niet wordt aantast en dat er zuinig wordt omgesprongen met chemicaliën en antibiotica..

Zelf bijdragen aan een gezond visbestand? Maak dan tijdens het kopen van vis gebruik van de viswijzer. Dit is een gids die op een duidelijke manier aangeeft welke vis op een duurzame manier gevangen wordt. Je kan hem hier downloaden of afhalen bij het Green Team (M.010).

Wormenburgers en eiwittransitie

Op campus Etterbeek

De voedsel-en landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties roept al jaren op om het eten van insecten een kans te geven. Het restaurant van de Vrije Universiteit Brussel zette als eerste grootkeuken in België insecten op het menu

Waarom insecten eten?

 • Afbeeldingsresultaat voor wormenburgerInsecten zijn extreem ecologisch en duurzaam. Ze stoten veel minder broeikasgassen uit dan vee en hebben veel minder voedsel en water nodig om gekweekt te worden.
 • Ze kunnen gekweekt worden op restproducten zoals het kaf van tarwe of het afval van ons voedsel.
 • De wereldbevolking blijft groeien en zeker in ontwikkelingslanden groeit daarmee ook de vraag naar vlees. Het eten van insecten kan hier een oplossing bieden.
 • Ze zijn lekker, gezond en veilig. Sprinkhanen bevatten bijvoorbeeld per gram meer proteïnen en ijzer dan gehakt. 

Het aanmoedigen van het eten van insecten past ook binnen het kader van de eiwittransitie. Dit is een (gedeeltelijke) overgang van het gebruik van dierlijke eiwitten naar het gebruik van plantaardige eiwitten en bronnen van eiwit zoals insecten, kweekvlees en algen. Meer info over de eiwittransitie vind je hier.

Fairtradekoffie

Op campussen Jette en Etterbeek

Fair-trade: wat en waarom?

Fair-trade of eerlijke handel helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Dit betekent dat ze moeten kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Fairtrade-organisaties vechten voor:

 • meer respect voor mensenrechten en milieu in landen waar dit vaak niet het geval is;
 • een grotere bewustmaking van de consument;
 • ethische veranderingen in de conventionele internationale handel.

Door fairtradekoffie te drinken op jouw kot, in het resto of op jouw dienst zorg je er dan ook voor dat:

 • producenten een eerlijke prijs krijgen voor hun product, die minstens de productiekosten dekt;
 • werknemers een eerlijk loon krijgen;  
 • bodem en water op een milieuvriendelijke manier worden beheerd: goede afwatering en zo weinig mogelijk pesticiden en kunstmatige meststoffen;
 • organisaties zich ertoe verbinden om hun activiteiten te evalueren en een transparante werking te garanderen;
 • producenten een premie krijgen die ze moeten besteden aan sociale of economische ontwikkelingsprojecten (bv.onderwijs, gezondheid, ...).

Waar koop je fairetradekoffie op de VUB? 

 • Alle koffie die je in of via het VUB-restaurant koopt, is automatisch fairtrade. Voor externe cateraars is dit niet altijd zo, vraag het dus zeker na.
 • Ben je verbonden aan een leverancier door je koffietoestel? Vraag dan naar het Fairtrade aanbod van die leverancier.  

Waar koop je fairetradekoffie buiten de VUB? 

 • Bij de meeste supermarkten.

 

 

Tot slot herken je fairtradekoffie aan dit label. 

Meer info over de andere labels op je pak koffie, vind je terug op www.labelinfo.be

 

Biologische landbouwproducten

Op campus Etterbeek

Een volgende stap in het duurzaamheidsproject van het restaurant is het gebruik van biologische landbouwproducten. De bedrijven die deze producten leveren, gebruiken geen kunstmatige meststoffen en chemische pesticiden. Genetisch gemodificeerde organismen zijn er verboden en er is aandacht voor dierenwelzijn, milieuzorg en milieuvriendelijke verpakkingen.

Beperking van voedselverspilling en afval & duurzame materialen

Door middel van metingen wordt continu gewerkt aan het verminderen van voedselverspilling. Zo worden de porties verkleind waar nodig, wordt het keukenpersoneel gesensibiliseerd en worden groente-overschotten verwerkt in de soep.

Het gebruik van kraantjeswater wordt actief gepromoot door het afbouwen van de verkoop van dranken in wegwerpcontainers (behalve Oxfam-drankjes) en het installeren van gratis waterfonteinen met glazen.

Sinds 2010 zijn plastieken lepels, bekers & potjes, aluminium kommetjes, individuele suikerzakjes, melk- en sausporties definitief uit het restaurant verbannen. Deze werden vervangen door duurzame alternatieven: sauzendispensers, glazen suikerpotjes, melkkannetjes, inox koffielepels en porseleinen kommetjes voor desserten en vispannetjes. Andere wegwerpartikelen vervaardigd uit petroleumderivaten (plastic) zoals koffiebekertjes en roerstaafjes werden vervangen door alternatieven gemaakt uit het afval van suikerriet.

Wat kan je zelf doen?

Sorteren

Door goed te sorteren aan de afruimzone in het restaurant kan jij helpen het studentenrestaurant duurzamer te maken. Dankzij een goede sortering aan de afruimzone komt er enkel organisch afval in de keuken. Dit kan worden vergist tot biogas, een energiebron. Deze verwerking is ecologisch en economisch efficiënter dan het verwerken van voedselresten als restafval.

Draag bij tot deze duurzame maatregel door het volgen van 3 eenvoudige stappen:

1. voor je naar de afruimzone gaat: je restafval (niet-recycleerbare verpakkingen, servetten, zout/peperzakjes, ...) en PMD te sorteren op je dienblad en je voedselresten op je bord te plaatsen;

2. aan de afruimzone: je PMD in de blauwe zak en je restafval in de zwarte zak te gooien;

3. ook te sorteren wanneer je je dienblad op een kar plaatst.

Het personeel van het restaurant dankt je!

Zelf koken

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om op kot, alleen of samen met vrienden, jEVA vzwe eigen potje te koken. Ook in dat geval kan je voor duurzame producten kiezen.

Enkele tips voor lekkere vegetarische recepten en duurzame producten:

 • Eva vzw zet zich op verschillende manieren in voor de maximale productie en consumptie van plantaardige voeding, ter vervanging van dierlijke. Bekijk zeker het uitgebreide aanbod vegetarische recepten.
 • Recepten4Seizoenen: een app voor je smartphone die je helpt bij het kopen van seizoensgebonden producten.
 • Crioc - gids voor duurzame voeding in Brussel: een overzicht van alle biowinkels en restaurants, warenhuizen, markten, traiteurs en consumentengroepen met duurzaamheid als doel.