Introduction Day for New PhD Candidates

Vanaf academiejaar 2017-2018 is het voor beginnende doctorandi verplicht om deel te nemen aan de Introduction Day for New PhD Candidates.

Zoals de naam doet vermoeden, wil de Introduction Day de nieuwe PhD’s verwelkomen en hen wegwijs maken in de VUB’s onderzoekscultuur: tijdens de voormiddagsessie geven we essentiële, algemene informatie over het doctoreren aan de VUB en alles wat hierbij komt kijken, in de namiddag focussen we op het belang van wetenschappelijke integriteit.

De Introduction Day wordt twee keer per jaar georganiseerd op de campus in Etterbeek (obtober en februari) en één keer per jaar op de campus te Jette (via de LSM doctoral school). Je dient de Introdag één keer te volgen (en bij voorkeur bij aanvang van je doctoraatsonderzoek).

Tijdens de week van de Introdag worden nog verschillende andere infosessies voor doctorandi georganiseerd: ‘Publishing your articles’, ‘How to use PURE’, ‘Introduction to Intellectual Property’… Het is niet verplicht om ook deze aanvullende sessies te volgen, doch we raden dit stellig aan: het zal je helpen om met een voorsprong je PhD traject aan te vatten!

 

De volgende Introduction Day gaat door op:

09/10/2017 – Campus Etterbeek (programma + registraties hier)

Meer info over het verplichte opleidingsonderdeel vind je in de FAQ's: hieronder

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

FAQ Introdagen (NED)

 

 

Is het verplicht om de Introduction Day for New PhD Candidates te volgen?

 De doctoraatsopleiding is, in principe, voor het merendeel vrijblijvend; je kan dus grotendeels zelf beslissen welke vaardigheden je wenst te trainen a.d.h.v. workshops en seminars. De Centrale Doctoraatsbegeleiding en Doctoral Schools stellen een opleidingsaanbod samen dat je toelaat je tijdens elke fase van je doctoraatstraject verder te ontwikkelen in een richting die jij zelf kiest. Vanaf academiejaar 2017-18 is het voor beginnende doctorandi verplicht om de eerste dag van de Introduction Day for New PhD Candidates mee te volgen: tijdens deze sessie wordt immers essentiële informatie gegeven over het doctoreren aan de VUB (info over de doctoral schools en wat die kunnen doen voor jou, info over wetenschappelijke integriteit…).

 

Wat te doen indien je niet kan deelnemen aan de verplichte Introduction Day for New PhD Candidates?

The Introductiedag wordt twee keer per academiejaar in Etterbeek georganiseerd (oktober & februari) en daarnaast is er een kortere sessie die jaarlijks doorgaat op de campus te Jette. Je hebt m.a.w. drie mogelijkheden om deel te nemen aan de introductiedag in het eerste jaar van jouw doctoraatsonderzoek. Indien je voor een langere periode in het buitenland vertoeft, of je hebt een full time job naast je bezigheid als onderzoeker, kan je dit melden in je Voortgangsverslag en het daaropvolgende jaar deelnemen aan één van de sessies. Andere uitzonderingsmaatregelen zullen besproken worden door de facultaire Commissie voor Doctoraatsopvolging (CDO).

 

Wat zijn de gevolgen indien niet deelgenomen werd aan de verplichte Introduction Day?

 Gevolgen zijn er enkel voor PhD kandidaten die hun PhD onderzoek aangevat hebben vanaf academiejaar 2017-18. In het jaarlijkse voortgangsverslag dien je aan te geven dat je deelgenomen hebt aan de verplichte sessie (bewijs: PhD Portfolio). Indien er geen melding is van deelname in je voortgangsverslag (+ bewijs: PhD Portfolio), krijg je een waarschuwing van de Commissie voor Doctoraatsopvolging (CDO). Indien daar het daaropvolgende academiejaar geen gehoord werd aangegeven, zal je een negatief voortgangsadvies ontvangen, waardoor je niet meer zal kunnen herinschrijven als doctoraatstudent(e).

 

 

Met de steun van