de VUB buurderij heropent!

De VUB Buurderij: voor (h)eerlijke producten

Eindelijk, de VUB Buurderij is terug open! Elke dinsdag kun je eerlijke voeding en echte artisanale producten hier op de VUB afhalen. Maak een account aan, bestel voor zondagavond en haal je bestelling dinsdag op, tussen 17:00 en 18:00 beneden aan gebouw M. Dan rest enkel nog genieten. Makkelijk!

Je vindt het hier: https://boerenenburen.be/nl-BE/assemblies/9019

De Buurderij is een lokaal afhaalpunt van het Boeren & Buren-netwerk. Dit netwerk wil iedereen voorzien van lekkere, lokale producten en de duurzame landbouw van de toekomst ondersteunen. Hoe dan? Door korte ketens te ontwikkelen om de smaak van de streek terug te vinden, de klimaatverandering tegen te gaan en de banden tussen consumenten en producenten aan te halen. Zo biedt dit netwerk een tegenwicht tegen de geïndustrialiseerde landbouw die voornamelijk gericht is op massaproductie.

Via de Buurderij koop je producten (groenten en fruit, brood, vlees, kaas …) rechtstreeks van de boeren. Zo bevinden de producenten van het Boeren & Buren-netwerk zich gemiddeld op 19 kilometer van de Buurderij, terwijl de ingrediënten van een industriële yoghurt gemiddeld 9115 km afleggen alvorens in onze koelkast te belanden.

Die korte keten heeft tal van voordelen: de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product doordat tussenschakels verdwijnen, en de producten die je koopt zijn lokaal geteeld of geproduceerd. Goed nieuws, want de ecologische impact van bijvoorbeeld appels uit België zijn natuurlijk vele kleiner dan Pink Ladies uit Australië.

Vers en eerlijk

Maar niet alleen de boeren hebben baat bij deze samenwerking, ook voor de consument biedt het tal van voordelen: je weet waar je producten vandaan komen, ze zijn dagvers en je kiest voor gezond en duurzaam eten. Wanneer je je bestelling afhaalt, kun je dan ook nog even een praatje te slaan met de boeren die de producten kweekten.

Kortom: door te bestellen bij de Buurderij draag je bij aan de opkomst van een productie- en distributiesysteem dat menselijker, ecologischer en eerlijker is!

Meer weten? Stuur je GreenTeam een berichtje voor meer vragen (greenteam [at] vub [dot] ac [dot] be)