Culinaire tips om de examens gezond door te komen

De VUB Resto wil studenten een hart onder de riem steken tijdens de examens. Elke dag vind je bij je favoriete menu in de Resto een tip om zo gezond mogelijk eten.

Tip 1
Neem drie lichte maaltijden per dag (inclusief ontbijt) en eet regelmatig iets lekker en licht tussendoor zoals een potje yoghurt, een stuk fruit, een vezelkoek of een kop groentesoep. Op die manier blijft je energievoorziening op peil. Wie te weinig eet, wordt sneller moe en kan zich moeilijker concentreren en belangrijke informatie memoriseren.

Tip 2
Leef je op zoet (frisdranken, snoep, koek, enz.), dan vertoont je bloedsuiker pieken en dalen waardoor je stemming snel kan wisselen en je je uiteindelijk onrustig of opgejaagd gaat voelen. Zodra je bloedsuiker te laag wordt, krijgen je hersenen onvoldoende energie wat nefast is voor je concentratie.

Tip 3
Haal je energie bij voorkeur uit graanproducten zoals bruin of volkorenbrood, muesli of andere ontbijtgranen, havermout, aardappelen, en rijst.

Tip 4
Groenten en fruit zijn een bron van gezondheid. In de zomer kunnen ze ook voor de nodige verfrissing zorgen in de vorm van een heerlijke salade of een gekoelde fruitsla

Tip 5
Drink voldoende water (1,5 liter per dag), zeker bij warm weer. Het minste tekort aan vocht kan een negatief effect hebben op je fysieke en mentale mogelijkheden.

Tip 6
Een zware en vette maaltijd verteert trager en geeft je een loom gevoel.

Tip 7
Idem voor vetrijke tussendoortjes zoals chocolade, chips, gebak e.d. Deze producten zijn niet verboden. Als je opkikkert van een stukje chocolade, neem dan ook een stukje chocolade. Verorber echter geen pak chocolade want dit kan je nadien slecht bekomen.

Tip 8
Is er in de buurt iemand die je graag wil helpen, maak er dan gretig gebruik van. Een fruitsalade heeft vaak meer succes dan een stuk fruit op zich; vers gemaakte met rauwkost gegarneerde boterhammen of broodjes smaken beter dan een in aller haast dicht geplooide boterham met iets ertussen; een kop yoghurt met vers gesneden fruit geeft je snel weer extra energie; van een ijskoele milkshake, nu eens met banaan, dan eens met rode vruchten, kikker je helemaal op; een kopje thee met iets lekker erbij verzet even je gedachten.

Tip 9
Maak van elke maaltijd een ontspanningsmoment en neem er voldoende tijd voor. Eet niet tussen je boeken.

Tip 10
Eet ’s avonds niet te veel en niet te laat omdat dit tot een slechte en onrustige slaap kan leiden. Een goede nachtrust is belangrijk.

Tip 11
Vermijd alcohol overdag. Je gaat er niet helder van denken. Eén glaasje voor het slapen kan je eventueel helpen ontspannen.

Tip 12
Cafeïnerijke dranken zoals koffie, coladranken en allerhande “energy-drinks” zijn gegeerd tijdens de blok omdat ze cafeïne bevatten. Cafeïne verhoogt de waakzaamheid waardoor je beter en langer kan studeren. Je wordt er echter niet slimmer van. De keerzijde van de medaille is dat cafeïne verslavend werkt. Je hebt er steeds meer van nodig voor hetzelfde effect en zodra er geen cafeïne meer beschikbaar is, gaan je prestaties er al snel onder lijden. Te veel koffie is bovendien niet goed voor de gezondheid. Overmatig gebruik kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen.

Tip 13
Wat de cola- en andere cafeïne houdende (fris)dranken betreft, zij bevatten over het algemeen ook veel suiker. Gebruik koffie en andere cafeïne bevattende dranken steeds met mate (4 koppen per dag). Zo vermijd je dat de eventuele nadelen groter worden dan de voordelen. Stop ook ’s avonds met het drinken van koffie. Een goede nachtrust is essentieel voor wie de volgende dag, dagen en weken nog flink moet studeren.

Tip 14
Thee dat veel minder cafeïne bevat zou eveneens de stemming en de concentratie verbeteren. Een kopje thee meer kan over het algemeen minder kwaad dan te veel koffie. Een wolkje melk in de thee zou het gunstige effect bovendien nog versterken.

Tip 15
Vitamine- en mineralensupplementen zijn niet noodzakelijk. Ze hebben alleen een gunstig effect wanneer er in het lichaam een tekort is aan deze stoffen. Wie gevarieerd eet volgens de richtlijnen van de actieve voedingsdriehoek en voldoende groenten en fruit neemt, heeft over het algemeen geen tekorten en zal dan ook geen baat hebben bij het gebruik van supplementen. Er bestaat voorlopig nog geen wondermiddel voor het geheugen.

 

Geïnspireerd op NICE Voedingsinformatiecentrum

 

Save

Save

Save

Save