Duurzaam op kot

Home

Als kotstudent is Ikea zeker niet de enige bestemming voor een leuke en betaalbare inboedel. Op rommelmarkten, verniet-pagina's en in kringloopwinkels vind je dikwijls wat je nodig hebt.

Hieronder vind je aantal tips voor een duurzaam kotleven.

Inrichting

De verniet-pagina's

De verniet-pagina's zijn de vroegere freecycle-pagina's. Je kan er actief spullen zoeken die je nodig hebt, maar ook alles aanbieden wat je niet meer gebruikt. Het principe van deze pagina's is simpel: je geeft iets weg wat de ander kan gebruiken zonder dat er iets in ruil wordt gevraagd.

Woon je niet in Brussel of zit je elders op kot? Niet getreurd, bijna elke streek heeft zijn eigen verniet-website. Gewoon even googelen, moet volstaan.

Bezoek rommelmarkten

In elke buurt worden wel rommelmarkten georganiseerd. Je vindt er soms wel de leukste dingen en dikwijls voor geen geld. Een overzicht van rommelmarkten in Brussel kan je alvast bekijken op de website van Brocantes.

Dichtbij campus Etterbeek vind je Spullenhulp/les Petis Riens, een tweedehandswinkel uit de sociale economie. Hier krijgen werknemers de kans om ervaring op te doen met als doel weer in de reguliere tewerkstelling terecht te kunnen.

Verwarming en verlichting

Om zo min mogelijk energie te verbruiken, vind je hieronder een aantal tips:

Verwarming

 • Radiator passend afregelen
 • Deuren en vensters niet als afkoeling gebruiken in de winter
 • Verluchten hoeft alleen als je er bent. Laat geen ramen openstaan als je een ruimte verlaat.

TIP Verlucht dagelijks je kamer om vocht- en condensatieproblemen te vermijden: een kwartier na het opstaan én voor het slapengaan volstaat voor een kot.

Elektriciteit

 • de lichten doven in niet gebruikte lokalen en bij het verlaten van je kamer
 • Als je nieuwe huishoudapparaten aanschaft, let dan zeker op de keurmerken
 • Trek de stekker uit wanneer je ze niet gebruikt
  TIP Er bestaan stekkerdozen met aan- en uitschakelaar.
 • Ontdooi regelmatig je vriezer: 4 centimeter ijsvorming leidt tot een verdubbeling van het verbruik!

Water

 • Verspil geen water: neem geen overdreven lange douches en was niet af onder stromend water.
 • Meld lekkende kranen of toiletten en andere defecten zo snel mogelijk aan infradesk [at] vub [dot] ac [dot] be (Infradesk )of aan je huisbaas als je niet op een VUB-kot zit.

Voor meer tips & uitdagingen neem je een kijkje op de website van Smergy.

Kledij

Katoen

Katoen heeft een grote verborgen ecologische impact: de productie ervan vereist veel water en is verantwoordelijk voor 25% van het pesticideverbuik wereldwijd. De gigantische plantages hebben een negatieve impact op de biodiversiteit.

Dit belast niet alleen het milieu, maar ook de werknemers in de producerende landen met precaire werkomstandigheden.

Second Hand Campus Etterbeek

Op de facebookpagina Second hand Campus Etterbeek kan je in principe alles kopen en verkopen, maar er wordt toch voornamelijk kledij aangeboden.

Swishing

Een andere manier om je kleerkast te updaten is swishing. Swishing is vooral bekend voor het organiseren van evenementen waar eco-fashionistas samenkomen om hun kledij te ruilen voor een nieuwe outfit. 

Op hun agenda kom je te weten waar het volgende Swishing evenement doorgaat, maar je kan er natuurlijk ook zelf één organiseren onder vrienden.

Rank a brand

Als je tussen het gigantische aanbod op de tweedehandsmarkt je ding niet vindt, maak je bij de aankoop van nieuwe kleren best gebruik van labels om er zeker van te zijn dat het product op duurzame wijze werd geproduceerd. Op de website van Rank a Brand kan je makkelijk zien welke score al je favoriete merken behalen op vlak van mens, klimaat, milieu -en diervriendelijkheid.

Op deze manier kan je kiezen voor de producent die zich het meest inzet voor een duurzamere wereld en kan er druk gezet worden op producenten die nog een duwtje in de rug nodig hebben. Alle bestaande labels in verband met duurzaamheid voor kleding vind je hier terug. Voor keurmerken van verzorgings -en cosmeticaproducten klik je hier.

Studiemateriaal

Tijdens je studie krijg je heel wat papier te verwerken: artikels, slides, notities, syllabi… Met een paar kleine maatregelen kan je de papierberg verminderen:

 • Op VUB Tweedehands Boekenverkoop en StuBooks kan je terecht voor het kopen en verkopen van boeken die gebruikt worden in de colleges op de VUB.
 • Pleit er bij je proffen of assistenten voor om papers/thesissen digitaal te kunnen indienen.
 • Probeer enkel te printen wanneer het nodig is en print recto verso met Ecofont en draftmodus
 • Als je zelf een printer aankoopt, kies dan voor een moderne, zuinige printer en gebruik papier met een duurzaamheidskeurmerk.
 • Gebruik de cartridge van je printer tot hij effectief leeg is. Een printer geeft immers aan wanneer de inktcartridge leeg is op basis van het aantal prints en niet op basis van de werkelijke inhoud,