Duurzaam eten en drinken

Home

Onze eetgewoonten bepalen voor een groot deel onze ecologische voetafdruk. Daarom is het belangrijk onze voedselgewoonten van aankoop tot verwerking te verduurzamen.

Op deze pagina vind je links naar meer info over duurzame voeding en DIY-tips.

Duuurzame voeding in het resto

Het restaurant is een van de pioniers aan de VUB op vlak van duurzaamheid. In haar werking streeft ze naar:

  • gezonde, ecologisch verantwoorde en betaalbare maaltijden met minder dierlijke eiwitten
  • deelname aan eerlijke & lokale handel van seizoensgebonden producten
  • een bewustmaking van haar bezoekers
  • energiebesparing en afvalvermindering in haar dagelijkse werking

Alle info hierover kan je nalezen op de pagina over duurzame voeding.

Eet minder vlees en vis

Minder vlees en meer groenten op je bord maakt je eetpatroon al heel wat ecologischer. Niet alleen verkleinen zij je watervoetafdruk, maar dragen ze ook bij tot een evenwichtiger voedingspatroon.

Wist je bijvoorbeeld dat er voor 200g rundsvlees zo'n 3960 liter water nodig is? Ter vergelijking: voor 300g groenten is er 'slechts' 60 tot 100 liter water nodig.

Meer interessante weetjes en informatie vind je op www.watervoetafdruk.be

Wie graag eens vegetarisch op restaurant gaat in Brussel kan de gids van Eva VZW gebruiken om zich naar de leukste adressen te laten leiden. Op dezelfde website vind je ook tal van vegetarische recepten.

Kies voor groenten uit eigen streek

Seizoensgebonden eten = lekker eten! Maar niet alleen een betere smaak is een goed argument voor het gebruik van lokale, seizoensgebonden groenten, ze hebben namelijk ook

  • minder kilometers achter de rug voor ze je op je bord belanden
  • een kleinere watervoetafdruk
  • een lager prijskaartje

TIP Voor uitgebreide informatie over seizoensgroenten surf je naar www.groentekalender.be. De groenten zelf kun je kopen in één van de bioshops in Brussel of neem deel aan het boeren en buren project van het GreenTeam. En bestel je lokale producten die je op de VUB kan komen ophalen op www.boerenenburen.be/nl/assemblies/9019

Kies voor onbewerkte voeding

Hoe meer een product wordt bewerkt

  • hoe groter de afstand tussen het oorspronkelijke product en de eindgebruiker
  • hoe meer energie er wordt verbruikt.

Geef daarom de voorkeur aan weinig bewerkte voeding zoals volkoren graan. Minder bewerkte voeding is ook gezonder: het bevat meer voedingsstoffen en vezels dan bewerkte voedingsmiddelen.

Gooi geen eten weg

Eten weggooien is not done. Volgens statistieken wordt er jaarlijks tussen de 40 en 60 kilo per persoon weggegooid. Dit is  niet alleen een verspilling van grondstoffen, maar ook vanuit sociaal oogpunt onwenselijk. Op de VUB werd al een foodsharing-initiatief gestart waar studenten overschotten met elkaar delen.